Hlavní obsah

Nová svodidla mají zabránit těžkým zraněním motorkářů

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se na stopadesátimetrovém úseku otestují nová svodidla, která více ochrání havarující motorkáře. Svodidla jsou svedena až k zemi, takže motorkář je při pádu nepodjede a nemůže se ani poranit o ocelové sloupky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová svodidla mají zabránit těžkým zraněním motorkářů.

Článek

Silnice klikatící se malebným údolím mezi Blanskem a Šebrovem je oblíbeným místem motorkářů. Předloni se zde jeden motorkář zabil, loni se šest zranilo, z toho tři těžce. Právě tento úsek vybrali silničáři pro testování nového typu svodidel, který by měl pro jezdce na dvou kolech znamenat více bezpečnosti. Svodidla jsou svedena až k zemi, takže motorkář je při pádu nepodjede a nemůže se ani poranit o ocelové sloupky. V Česku jde o první podobná svodidla.

„Nejde a priori o nová svodidla, spíše o konstrukci doplňků stávajících svodidel. Běžná svodidla jsou konstruována především s ohledem na dosažení maximální ochrany pro posádky narážejících osobních automobilů, pro motocyklisty však mohou znamenat riziko,“ vysvětlil Právu Pavel Tučka z Centra dopravního výzkumu.

Nová svodidla se testují na 150metrovém úseku

„Bezpečnostní doplněk pro motocyklisty představuje ochrana proti podjetí, která je tvořena pásem ocelového plechu, jenž je pružně zavěšen pomocí držáků pod stávající svodnici,“ sdělil Tučka. Dodal, že jde o pasivní ochranu, která sice nezabrání nehodě, ale zmírní její následky.

„Svodidla jsou umístěna na asi stopadesátimetrovém úseku. Byla instalována na základě dotace z Technologické agentury ČR a iniciativy pracovníků z Centra dopravního výzkumu,“ prohlásila policejní mluvčí Iva Šebková.

Dodala, že po vyhodnocení budou stanoveny podmínky užití v dalších místech, jež jsou pro motorkáře nebezpečná.

Testování bude trvat dva roky. „Jde o nový prvek, nicméně lze předpokládat, že půjde o doplněk s poměrně nízkými náklady, který stávající svodidlové konstrukce nijak zásadně nezdraží,“ dodal Tučka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám