Hlavní obsah

Saab 9-5 se začal prodávat na českém trhu

Novinky, Martin Žemlička

České zastoupení Saabu začalo na tuzemském trhu prodávat model 9-5, zástupce střední třídy. Konkurent domácí Škody Superb stojí od 899 000 korun. Později se začne prodávat i verze spalující bioetanol E85.

Článek

Nová generace "devět-pětky" se představuje po dlouhých 12 letech, což je v automobilovém průmyslu velmi neobvyklé. Základní cena za model 2,0 TiD (118 kW a 350 Nm) činí v Česku 899 000 korun. Přeplňovaný benzínový dvoulitr přijde na 999 000 a vrcholná verze 2,8T V6 XWD stojí 1,4 miliónu korun. Přestože Saab vyrábí kvalitní automobily, jeho nedávné finanční problémy ve většině zákazníků přílišnou důvěru ve značku nevzbuzovaly.

Příplatková výbava je bohatá a zahrnuje i systém promítající informace (například aktuální rychlost) na přední sklo, bi-xenonové světlomety, adaptivní tempomat, adaptivní podvozek Saab DriveSense se systémem tlumení nerovností, bezklíčové odemykání a startování, klimatizaci se třemi samostatně ovládanými zónami či parkovací asistenční systém.

Přestože je nový Saab 9-5 postaven na základech Opelu Insignia, dostala severská novinka svébytný design, typický pro Saab. Automobil dlouhý pět metrů působí robustně; mohutná přední maska má – stejně jako zadní partie – velké, sebevědoměji působící označení výrobce.

Pod kapotou nového Saabu 9-5 se objeví výhradně přeplňované motory. Čtyřválcové a šestiválcové motory mají výkon od 180 koní (základní jedna-šestka) po 300 koní a 400 Nm v šestiválci 2,8T. Nejvýkonnější pohonná jednotka bude nabízena výhradně se systémem pohonu všech kol Saab XWD s elektronickým diferenciálem zadní nápravy eLSD.

Krátce po uvedení na trh Saab představí malý benzínový agregát 1.6 turbo s výkonem 160 k společně s 2.0l motorem BioPower schopným provozu na bioetanol E85. Veškeré převodovky budou šestistupňové. Později by měla na trh přijít i praktičtější verze kombi.

Reklama

Výběr článků

Načítám