Hlavní obsah

Před 80 lety zemřel vynálezce prvního automobilu Benz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 84 zemřel 4. dubna 1929 německý konstruktér Carl Benz, vynálezce prvního skutečného automobilu. Za ten je dodnes považována jeho tříkolka, jejíž první exemplář dokončil v říjnu 1885 a v lednu následujícího roku na ni získal patent.

Článek

Na rozdíl od ostatních vynálezců totiž Benz nestvořil cosi jako kočár doplněný motorem, ale zcela nový, Benzem kompletně navržený vůz.

Čtyři roky po tříkolce, které se prodalo několik desítek kusů, přišel Benz s vozem o čtyřech kolech - pro tříkolovou variantu se ostatně rozhodl proto, že měl problémy s konstrukcí řiditelné přední nápravy.

Typ Victoria a jeho nástupce Velo se staly prvními automobily vyráběnými ve velkých počtech - mezi lety 1894 a 1901 jich vzniklo na 1200 a akciová společnost Benz a spol. se v té době stala největším výrobcem automobilů na světě. V roce 1895 pak vyjel z jejích bran i první nákladní vůz a omnibus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám