Hlavní obsah

Zdivočelí psi zaútočili v Bořeticích na králíky

Právo, Milan Vojtek
BOŘETICE

Štěstí v neštěstí měla žena z Bořetic na Břeclavsku, která se pokusila zahnat zdivočelé psy. Jejich pozornost víc zaměstnávalo rdousení králíků a na majitelku naštěstí nezaútočili.

Článek

"Bylo asi patnáct minut před sedmou hodinou, když jsem šla krmit králíky. Otevřela jsem branku a viděla tu spoušť. Zničenou králíkárnu, mrtvé králíky a psy, jak je trhali. Zkusila jsem je zahnat, ale jen se podívali a pokračovali v řádění. Raději jsem utekla," řekla Zdeňka Buchníčková.

V obavě z dalšího dění přivolala policii. Policejní hlídka střežila zahradu, kterou asi pětimetrový kus chybějícího pletiva udělal snadno dostupnou ze sousední ulice. Policisté v jednom okamžiku museli zabránit psům v útěku, ti se nakonec usadili v rohu zahradu a trávili vydatnou snídani. Žena absenci plotu vysvětlovala chystanou opravou části domu.

"Dozvěděl jsem se, co se stalo, a začali jsme shánět pomoc. To jsem netušil, jaký je to problém," řekl starosta Václav Petrásek (nezávislý). Důvod k použití služební zbraně nebyl, psi v době příjezdu policistů nikoho neohrožovali.

Psi se s plnými žaludky nechali chytit

Strážníci městských policií z okolí, kteří potřebnou výbavu k odchytu psů měli, zakročit nemohli. "Řekli mi, že jsou limitováni hranicí katastru. Na jiném katastrálním území zasahovat nesmí. V Břeclavi mi řekli, že by to šlo do budoucna, pokud sepíšeme smlouvu, ale zatím to nejde," konstatoval starosta.

Až telefonát starostovi do Bulhar pomohl k řešení. Petrásek získal kontakt na provozovatele soukromého psího útulku a ti bez problémů souhlasili s výjezdem. Manželé Nunvářovi dorazili dříve, než za stanovenou hodinu. Nažraní psi ztratili agresivitu a nechali se chytit.

"Takový výpad psů je možná tak po třech čtyřech dnech toulání. Navíc stačí, když jsou dva a už se chovají jako smečka," popsal možné příčiny útoku Nunvář. Psi putovali do čtrnáctidenní karantény v jejich útulku.

Až pak se žena dostala na obhlídku škod. Kolem králíkárny leželo třináct zabitých králíků. Psi potrhali pletivo kotců a vytahali je z králíkárny. Několik dalších smrti uniklo a opatrně vykukovali z různých skrýší. Čtrnáctý chybějící králík podle sousedů pobíhal někde po vesnici. "Kdyby si aspoň vybrali ty malé, ale oni pozabíjeli největší kusy," stěžovala si žena nad mrznoucími mrtvolkami.

Obce kvůli toulavým psům bojují s krajskými uřady

Podle starosty nejméně třikrát za měsíc upozorňují obyvatele obce, aby nenechávali psy volně pobíhat. Novou obecní vyhlášku museli přepracovat, protože se nelíbila úředníkům z krajského úřadu.

Pokud se policistům podaří zjistit majitele psů, má rodina nárok na náhradu škody. V opačném případě kromě poškozených na případ doplatí také obec. Bude jeden rok hradit náklady na pobyt psů v útulku. Při sazbě šedesát korun za psa a den by Bořetice musely za oba zaplatit bezmála čtyřiačtyřicet tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám