Hlavní obsah

Bakteriím se daří i při velkých mrazech, přežily by i na Marsu

Novinky, pst

Kanadští vědci zkoumali schopnosti bakterií přežít silný mráz. Ukázalo se, že nejdrsnější pozemský mikrob by přežil i na Marsu. Tým z McGill University se podle serveru Popular Science vypravil na Ellesmerův ostrov na kanadském severu prozkoumat mrazuvzdornost zdejších asi 200 druhů mikrobů, kteří přežívají v teplotách pod nulou.

Foto: Profimedia.cz

Ellemerův ostrov je zvláště v zimním období poměrně nehostinné místo

Článek

Vědci vystavili bakterie jejich simulovanému přirozenému prostředí, ale podmínky ještě přitvrdili.

Vítěz, kmen Planococcus halocryophilus, žije v kanálcích slané vody v arktickém permafrostu. Mikrob je běžně vystaven minus 15 stupňům Celsia, ale bez problémů se dále množil i při minus 25 stupních Celsia.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Ellesmerův ostrov

Výzkum měl zjistit nejen možnosti bakterií v pozemských podmínkách, ale poskytnout i jakýsi návod k tomu, kde hledat primitivní život na planetách a měsících ve sluneční soustavě. Mezi hlavní kandidáty patří Mars a Saturnův měsíc Enceladus. I na těchto tělesech je superchladné a slané prostředí, které se podobá arktickým podmínkám.

Vědci zároveň zkoumali, co dělá vítěznou bakterii tak výjimečnou, že vydrží hlubší mrazy než jiné. Tím hlavním rozdílem bylo mnohem vyšší množství mrazuvzdorných bílkovin a navíc i dobře přizpůsobené membrány v buněčné struktuře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám